Geschiedenis en specificaties

GESCHIEDENIS

Het verhaal van de Deense Junior begint in 1927. De Koninklijke Deense Yachtclub (KDY) besluit een Jeugdprogramma op te zetten, om geÔnteresseerde en getalenteerde kinderen te stimuleren. Daartoe wilde de KDY boten die zeewaardig waren, en met uitstekende zeileigenschappen. Ze moesten eenvoudig en betaalbaar zijn. Een een lid van de KDY Jeugdcommissie reisde naar Gothenborg om te zien wat de Zweden over jeugdzeilen wisten. Hij keerde terug met een klein geklonken bootje.

De KDY vroegen ontwerper Erik Salander dit bootje aan te passen aan hun wensen, en het gewicht van de ballastkiel terug te brengen naar 375-275 kg, wat het scheepje gevoeliger en ook levendiger zou maken.

De KDY kocht de tekeningen en bouwer Sven Svendsen mocht de eerste 4 scheepjes bouwen. Deze werden uitgebreid getest en men was zeer tevreden. De Zweedse kinderen kwamen langs met hun bootjes en raceten tegen de Deense kinderen. Vervolgens werd de boot erkend door de KDY als officiŽle jeugdklasse, vandaar ook de Deense naam 'KDY 15 KVM Juniorbad' (met zeilopp. 15 m2).

Al snel volgen andere zeilclubs en uiteindelijk ook particulieren, die de Juniorbad lieten bouwen. Echter pas in 1964 werden de huidige klassevoorschriften vastgesteld.

In 1978 werd de eerste polyester Deense Junior gemaakt, en wel vanaf een nieuwe houten boot, met calculaties betreffende laminaatdikte en gewichtsverdeling, zodat de polyester boten zonder handicap tegen de houten boten konden varen.

Nog steeds wordt de Deense Junior geroemd om de uitstekende zeileigenschappen en zeewaardigheid, die zelfs al geleid hebben tot avontuurlijke tochten van Hamburg tot het Oslo-fjord in Noorwegen en terug, en oversteken naar Engeland. Door het lichte gewicht is de Junior gemakkelijk te traileren, en dus ook een ideale boot voor meren en plassen.

Bron: The Folkboat Story, Dieter Loibner, ISBN 1-57409-122-0

Deense Junior.nl

Jachtwerf Rexwinkel Numansdorp

Veerweg 3-5

3281 LX Numansdorp

 

tel: 0186 650 410

gsm: 06-511 242 52

email: info@jachtwerfrexwinkel.nl

www.jachtwerfrexwinkel.nl

 

Deze site is een initiatief van:

 

De eerste KDY Juniorbad

Originele tekening

In polyester

Op deze pagina:

Geschiedenis
Specificaties
Klassevoorschriften

SPECIFICATIES

LOA:††††† †††††††††††† †††††††††††† 5.70 m

LWL:††††† †††††††††††† †††††††††††† 4.50 m

Breedte:†††††††††††† †††††††††††† 1.75 m

Waterverplaatsing:††††††††† 695 kg

Diepgang:††††††††† †††††††††††† 0.90 m

Zeiloppervlak:†††† †††††††††††† 15 m2

KLASSEVOORSCHRIFTEN

De klassevoorschriften zijn momenteel alleen in het Duits voorhanden. Vertaling is welkom!! De voorschriften beslaan 10 A4-tjes, en zijn dus alleen als pdf op te halen. Printen kan natuurlijk.

DE VOORSCHRIFTEN.

Het document wordt geopend in Adobe Acrobat Reader. Heeft u geen Adobe Acrobat Reader, dan is dit gratis te downloaden op http://www.adobe.nl/products/acrobat/readstep2.html

Storm

1965

Anno†††† nu