GASTENBOEK

BERICHTEN BINNEN VIA EMAIL
info@deensejunior.nl

Jachtwerf Rexwinkel Numansdorp

Veerweg 3-5

3281 LX Numansdorp

 

tel: 0186 650 410

gsm: 06-511 242 52

email: info@jachtwerfrexwinkel.nl

www.jachtwerfrexwinkel.nl

 

Deze site is een initiatief van:

 

Deense Junior.nl

Beste redactie en Sies Rotgans, 19 maart 2013

 

Ook ik was verrast om te zien dat er een website is voor de Scandinavische Juniorboot.

Mijn vader overleed in october 1955 maar had tot dan vele RORC wedstrijden gewonnen en de gebr. Gaith en Siem  Kroes in hun Jupiter (de H 100) van de de eerste plaats  = Gouden Wimpel verdrongen.

Mijn moeder wou mij een Stern geven om daarmee te zeilen. Door het boek van Van Kampen DE ZEILSPORT waarin de Scand. Juniorboor wordt beschreven  (blz 177 6e druk 1956) viel de keuze daarop. Let wel ik was toen pas 14 jaar.

De Twjirre was het schip van mijn vader (ontwerp van Baron G.W.W.C.  van Hoevell). De scand. juniorboor heette Tjwirke en dat is een waterrimpeljte.

Gaith Kroes heeft het schip mooier gebouwd dan op de tekening staat namelijk een gang meer dan op de tekening staat.Ook heeft hij de verstaging verandert. Nl. een knikstag en en voorstag.Ook de schootvoering veranderde hij door halverwege het achterdek een overloop te maken en de schoot via de giek halverwege naar beneden de kuip in komt met een draaibare curryklem(?). De kuip was open zonder deurtjes zoals op de tekening van E.Salander staat.

Eerste reis  in 1957 bracht Gaith Kroes mij van Kampen naar Grouw  in 3 dagen zonder moter (heeft ze nooit gehad tot aan de verkoop). Dag 1 Van Kroes/Kampen tot Blokzijl (gegeten in Vollenhove) en voor de sluis geslapen, Ja zei Gaith dan kunnen wij ons niet verslapen morgen. Dag 2 van Blokzijl tot het Snekermeer  Dag 3 naar Grouw waar mijn moeder al was die daar een woonboot gehuuurd had (Efkes Lins)op het op het Pikmeer en mijn oom Arnold Sonderman met zijn zeilboot (ook overnaads en iets langer) Wij hebben daar 2 weken gevaren en het Twjirke leren kennen. Terug via het Prinses Margriet kanaal naar Lemmer en daar overnacht.  Op de ochtendboot Lemmer-Amsterdam terug, via het IJ achter mijn oom (hij had een Sea Gull bbm) door Amsterdam naar de Nieuwe Meer waar overnacht werd De volgende dag naar de vereniging Nieuwe Meer aan de Westeinderplassen waar ze 10 jaar gelegen heeft.Windkracht 6 BF was geen probleem. Een heerlijk snel en betrouwbare boot.

Ben 1 x nog naar Friesland geweest.in  1965, jagend en peddelend door Amsterdam, Muiden aangedaan. Hoorn, toen de langste tocht in mijlen  van Hoorn naar Heeg in Friesland in 1 dag, door Friesland gezworven, daarna weer terug ook weer de langste tocht maar dan in uren. Vanuit Stavoren met BF 5 laverend naar buiten,(we lagen al 3 dagen verwaaid in Staveren), in de namiddag  om ca  vier uur naar Enkhuizen., helaas bij de boei KR 6 zo halverweg viel de wind weg. Kwamen rond 01.30 uur in het pikke donker langs de brulboei bij het Kattegat EKHZ binnen Een tocht om niet te vergeten. Via Hoorn, Volendam en Durgerdam weer door Amsterdam naar de Westeinderplassen. Hadden een handkompas en kaart en radiootje en een dosis lef. en heel veel tijd. Denk dat deze tocht

 6 weken geweest is.

De Deense Junior is werkelijk een prachtig en betrouwbaar en snel schip. Heb er 10 hele mooie jaren mee gehad. Nu, als  70 plusser krijg ik nog altijd een "thrill" als ik een Juniorboot zie. Those were the day my friend.

 

Vr. grt.,

Wouter Sonderman